Turist i eget fylke! En eventyrlig reise til Stryn!


Turist i eget fylke!
Loen og Stryn baserer seg mye på turisme og tilrettelegger der etter. Da vi dro dit skulle vi se litt på hvordan det var å være turist. Det vi kunne merke oss var mengden på campingplasser, turistinformasjon og sightseeing busser. Det er også anlegg for cruiseskip der.
Innledning:
Turist i eget fylke! Karen, Herman, Oda og jeg skulle sammen med resten av klassen lage en tur basert på det å være turist. Vi valgte å dra til Stryn og Loen for å se hvilken tilrettelegginger det er og fine turistattraksjoner.
Målene for turen var å se på tilrettelegging og hvilke turistmuligheter det var i området.
Vi planla en tur hvor vi skulle besøke Bødalsbreen, klatre på Beachen og se om vi enten ville prøve skyliften eller Via ferrata i Loen. 

En veldig glad gjeng dro vi fra Sogndal og vendte nesene mot Stryn og Loen! Med backstreet boys på anlegget kunne det ikke bli annet enn god stemning! (STEMNING)










Ankommet Stryn og traff på vår bortkommen familie, da ble vi i enda bedre humør!





















Vi sov første natten på Bødalssætra før vi skulle gå inn til Bødalsbreen. Vi hadde lest på utno at turen inn skule være lett og at det var en fin og overkommelig bre. Da vi kom fram så vi at det ikke var forsvarlig i henhold til HVL å ta seg inn på breen siden det var for mange faremomenter. Vi valgte derfor å snu.  Dette var det nærmeste vi kom breen. Noen var fornøyd med det!
De neste dagene ble litt styrt av økonomi. Siden både via ferrata og skyliften kostet en del penger hadde vi ikke lyst å gjennomføre det . Det ble heller mye klatring på Beachen. Men vi koste oss med klatring og det var godt å få mengdetrening med tanke på høydeskrekk!




Hoveddel:
I dette innlegget skal jeg skrive litt om naturturisme og økoturisme.
Naturturisme:
Først vil jeg definere hva begrepet turisme er. Det beskrives som menneskers opphold og aktiviteter utenfor deres hjem og arbeidsmiljø. Men turisme er mer kompleks en som så, og det finnes flere former for turisme.  Fortolkningen av naturturisme baseres på at du som turist besøker et naturområde og bedriver med en bestemt aktivitet, og inneholder også noen retningslinjer for hvordan naturturismen finner sted, Eksempel på det er bærekraftig for miljøet eller skape verdier for lokalbefolkningen (Fredmann m.fl.,2009).
Det er noen presiserende uttrykk som er med på å definere naturturisme;
-          Aktiviteten som skal utføres må skje utendørs. Og det gjelder all form for aktivitet ikke bare fysisk.
-          Naturområdet: Her tas det utgangspunkt i at jorden er delt i kategorier, og at naturturisme finner sted i alle kategoriene. Unntatt bebygget område
-          Vanlige omgivelser. En tur skal ikke overskride 1 år! Regelmessig pendletur og arbeidsmigrasjon er utelukket.
Denne definisjonen er en underkategori til turisme i seg selv. Så det blir litt vagt å definere naturturisme med dette, men det skal hjelpe til å få en bedre forståelse for naturturisme som et fenomen. (Fredmann m.fl., 2009).
Økoturisme:
Det var den Mexicanske arkitekt og miljøforkjemper Hector Ceballos-Lascurain som innførte begrepet økoturisme i begynnelsen av 1980årene. Grunnet stigende interesse blant fugleinteresserte. Arkitekten og miljøforkjemperen innså at disse turistene kunne bidra til en økonomisk utvikling samtidig som naturområder ble bevart.
Ceballos-Lascurain beskriver økoturisme som "rejse til relativt uforstyrrede og uspolerede naturområder med det specifikke formål at studere, nyde og opleve landskabet sine vilde planter og dyr, og hvor kulturelle begivenheder (tidligere og nuværende) findes i disse områder (Fredmann m.fl., 2009).”  
Uttrykkets opprinnelse er et forsøk på å beskrive den form for naturturisme som imøtekommer de negative virkningene på miljøet. Den moderne økoturismen blir sett på som sosialt og miljømessig gagnlig.
Avslutting:
Turistnæringen er generelt i økende vekst, og naturturisme er den grenen som øker raskest. Skal man klare å følge etterspørselen må tiltak som i Loen og Stryn forekomme. Der de tilrettelegger for turer og attraksjoner. De tilpasser boplasser og parkeringsplasser så det skal være nok til alle. Men er dette riktig vei å gå for å beholde en turistkategori? Irreversible inngrep i naturen for å få en økonomisk støtte til lokalsamfunnet vil kanskje bli sett på som destruktivt i det lange løp.
Litteraturliste:
Fredman, P., Reinius S. W. & Lundberg, C. (2009). Turims i natur – Definitioner, omfatning, statistik. (Etour rapport 23/2009). 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Kano & kajakk

Bretur!

Jostedalsbreen