Kristian, Herman og ESPEN på ville eventyr
Det var nå tid for egenferd. Kristian, Herman og jeg hadde en fin plan om å gå en rundtur på Hemsedalsfjellet. Bildet viser hvordan ruten først var planlagt å gå.
Vi kom rett fra påskeferie så vi var veldig gira på å komme i gang, alle hadde masse overskudd. Vi kjører fra Sogndal til Hemsedal, og får vite at de forrige dagene har det vært rundt 10 plussgrader oppi fjellet. Det snødde en del når vi begynte å gå og det var ca 1 pluss grad. Første dagen klarte vi å gå ca 4 kilometer på 4 timer, det var dårlig sikt og helt for jævlig snø, har aldri vært så sliten på tur før, krampe i leggene etter 200 meter. vi var ikke kommet i nærheten av den distansen vi hadde planlagt pga veldig tung snø (40 cm våt ny snø). Det å dra pulk i den snøen var ikke noe gøy.. det ble en plog.. (God trening da). Vi bestemte oss for å endre på ruten siden vi ikke var sikre på hvor lenge det kom til å være dårlig snø.
Som man kan se ble turen veldig mye kortere. Vi hadde dårlig føre dag to også, men da ble været mye bedre utover dagen. Og vi gikk ca 8 kilometer før vi bestemte oss for å slå leir. Det ble en fin leir med bålfyring og godt vær.
Resten av turen bestod av godt vær, temperaturen sank og snøforholdene ble mye bedre, og det å gå med pulk ble igjen en dans på roser.
Jeg tok dessverre ikke flere bilder av turen. Ingen av oss er spesielt flinke til det, og det var ganske behagelig å legge vekk mobilen og prate shit og nyte naturen. Ble selvfølgelig veldig solbrent, men det er sånn det er.
Vi kom rett fra påskeferie så vi var veldig gira på å komme i gang, alle hadde masse overskudd. Vi kjører fra Sogndal til Hemsedal, og får vite at de forrige dagene har det vært rundt 10 plussgrader oppi fjellet. Det snødde en del når vi begynte å gå og det var ca 1 pluss grad. Første dagen klarte vi å gå ca 4 kilometer på 4 timer, det var dårlig sikt og helt for jævlig snø, har aldri vært så sliten på tur før, krampe i leggene etter 200 meter. vi var ikke kommet i nærheten av den distansen vi hadde planlagt pga veldig tung snø (40 cm våt ny snø). Det å dra pulk i den snøen var ikke noe gøy.. det ble en plog.. (God trening da). Vi bestemte oss for å endre på ruten siden vi ikke var sikre på hvor lenge det kom til å være dårlig snø.
![]() |
Første camp. Sliten hele gjengen, men humøret er på topp. |
Som man kan se ble turen veldig mye kortere. Vi hadde dårlig føre dag to også, men da ble været mye bedre utover dagen. Og vi gikk ca 8 kilometer før vi bestemte oss for å slå leir. Det ble en fin leir med bålfyring og godt vær.
Legg til bildetekst |
![]() |
Nansen koser seg i solsteiken. |
![]() |
Bålkos |
![]() |
Viktig å sole beina. |
Resten av turen bestod av godt vær, temperaturen sank og snøforholdene ble mye bedre, og det å gå med pulk ble igjen en dans på roser.
![]() |
På vei mot tredje camp. |
Jeg skal skrive litt om mat og ernæring:
Det jeg satt igjen med på denne turen er kontraster fra fint og dårlig vær på vintertur. De to første dagene var det helt forferdelig å gå og vi ble mye mer sliten enn vanlig, dermed trengte vi mye mer mat på kortere distanse. Siden snøen ble så tung å trekke pulk i, brukte vi jo mer krefter og dermed var det høyere energiforbruk.
Det er tre energikilder, Karbohydrater, Protein og fett, som alle inneholder energi og inngår i større eller mindre omfang i vårt daglige kosthold (Horgen, 2015, s 122). Kostrådene fra Sosial - og helsedirektoratet anbefaler fordelingen; 55-60% karbohydrater, 10-15% protein og 30% fett. Og så må man finne ut om det er denne fordelingen man vil forholde seg til på tur, med tanke på vekt i forhold til energi. Det bør også fordeles i forhold til forventet arbeidsintensitet og trivsel som mat kan bidra til!
Skal man tenke vekt og energi, er det mest lønnsomt å få i seg og ta med seg mye fett. ett gram med fett inneholder dobbelt så mye energi som ett gram med karbohydrat (Horgen 2015, s123). Men over lengre tid og for stor mengde av fett kan dette gi dårlig mage. Men skal kroppen jobbe med høy intensitet så er det et behov for karbohydrater. Skal man gå langt med tungt utstyr lønner det seg med masse fett.
Karbohydrat er en viktig energikilde når man skal arbeide med litt høyere intensitet.
Protein er lurt å få i seg fordi det holder på varme, men er ikke en like viktig energikilde som fett og karbohydrater. Men det viktigste er nok væskeinntaket. Mister man ca 2% med væske mister man ca 10% yteevne, og det er lett for at det skjer på tur, spesielt om vinteren er det lett for å få i seg for lite væske hvis man ikke har nok med seg, siden det er vanskeligere å fylle på. Et normalt væskeinntak er på ca 3 liter, hvis intensiteten er ca normal (Horgen 2015, s 127).
Smelting av snø er derfor essensielt, men smeltevann fra bål smaker ikke alltid så godt, og kan være ubehagelig å drikke på over lengre tid.
Dette var en tur hvor vi hadde med nok mat, men man merket de to første dagene at med tung snø og en pulk som virkelig ikke lå godt på snøen, og måtte ploges fram måtte man også spise oftere på kort tid for å ha futt i beina. En veldig lærerik tur siden vi fikk det forholdet og at vi måtte endre planen underveis. Det endte opp med å bli en rolig og behagelig tur, men hadde vi hatt snøen vi hadde de to første dagene hadde det vært et jækla slit!
Horgen, A (2015). Friluftslivsveiledning vinterstid. Kristiansand, Høyskoleforlaget AS - Norweagian Academic Press.
Kommentarer
Legg inn en kommentar