Skogstur!

Hei kjære leser :) Da var siste tur for dette semesteret unnagjort. Denne gangen var det skogstur! Den ble utført ved Bjørkestølen, Sogndal Leikanger. Varte fra mandag til fredag. Jeg var på gruppe med Fredrik, Alexander og Marianne fra B3. Og litt av en gruppe var det. Alt gikk på skinner, med felles mål og like engasjert og motivert på å få en bra leir var det ingenting å klage på. Mål for turen var blant annet å få erfaring og kunnskap om aktiviteter, trivsel og overnatting i skogen, uten telt. Vi lagde en veldig fin gapahuk av en presenning vi lånte av skolen, og stablet opp med kvist av furu og gran på sidene for å få vegger. Helt klart den BESTE gapahuken på turen. Noe som var ekstra gøy og interessant på turen var at vi verken skulle ha mobil eller klokke med oss, så vi ante ikke hvor mye klokken og har dessverre ikke fått tatt noen bilder av leiren, verken i grupper eller på solodøgnet. Men det å gå 4 dager uten mobil og klokke må jeg virkelig si var behagelig. Slippe alt av kontakt med omverden og heller fokusere på de du er med fullt ut og rett og slett bare få slappet litt ekstra av er virkelig noe å anbefale. Selv om det var overskyet og nedbør fikk vi ikke brukt solen som noe klokke, men det gjorde ingenting. .

I forkant av turen hadde hver gruppe fått noen oppgaver/presentasjoner. Noen skulle ha lek, andre forklarte om stjernetegn og vi hadde om skogsarbeider før i tiden og munkebrød som var en typisk rett for skogsarbeidere. Ettersom det var overskyet så fikk ikke gruppen som hadde i oppgave å presentere stjernetegn noen stjerner å vise, så de løste det på en veldig kreativ og stilig måte med hodelykter i mørket og demonstrerte forskjellige stjernetegn. Det var veldig bra
Store deler av turen gikk ut på å kose seg rundt et bål, og hovedmålet var at elevene skulle lære seg å tenne bål. 
Vi skulle også ha et solodøgn. Dette ble utført på onsdagen og varte til torsdagen. Vi skulle i smågruppene velge hvor vi skulle ha siste natt sammen og dagen før skulle vi altså gjennomføre dette solodøgnet. Vi gikk ned til Holten, fra Bjørkestølen som var en tur på ca 2-3 km. veldig kort. Så delte vi oss opp og gikk til planlagt solodøgn plass. Jeg fant et veldig fint sted veldig kjapt og det ga meg tid til å bruke god tid til å sette opp tarpen, vil påpeke at den tarpen var perfekt satt opp og leirplassen min var uten tvil den beste. Med deilig ryggstøtte og god liggeplass fyrte jeg i gang et bål, var god kok i hele kvelden. Jeg brente ned ca 2 grantrær og hadde bål til frokost også. Veldig koselig. Må si at det solodøgnet var verdt turen i seg selv. Det var for meg en mestring og selvtillits boost å klare solodøgnet så bra.

Kokegrop:
Men for å skrive om noe faglig velger jeg å skrive om kokegrop. Jeg har fått låne et bilde fra en annen gruppe sinn kokegrop siden verken jeg eller de andre på gruppen hadde med kamera. Kokegrop er en type ovn som kan brukes til for eksempel kjøtt, fisk og poteter. på turen ble det laget litt forskjellig, blant annet lammelår og kylling. Måten å lage en kokegrop er å grave et stort hull, kle det med steiner i bunnen og langs sidene. Så lager man et bål nedi og sørger for å få det godt og varmt. Når bålet har brent ut og steinene er varme fjerner man gløren og legger maten nedi (pakket i aluminiumfolie). Deretter dekker du til gropen med enten jord, torv, eller steinheller som lokk. Det er veldig individuelt hvor lang tid det tar å koke maten i hver grop og selvfølgelig avhenger det av hva man lager. Noen fikk det bra til, mens andre fikk det ikke så bra til. Vi lagde kun gropen, men vi lagde ikke mat i den. (Mytting og Bischoff, 2008 s97)

Det var en avslappende tur dette her og personlig fikk jeg et godt utbytte av den, da spesielt med tanke på solodøgnet. Der fikk jeg bevist ovenfor meg selv at jeg klarer å lage bål, finne leirplass og lage god leir uten hjelp fra andre. Det er betryggende :) . Og jeg synes den gruppen jeg var på var helt perfekt, en fantastisk gruppedynamikk som gjorde alt som foregikk i gruppe veldig kjekt. Og det er gøy å få til å sove i gapahuk på tur og ikke trenge telt hver gang. Det er litt mer befriende. 

Mytting, I. og Bischoff, A (2008) Friluftsliv, Gyldendal Norsk Forlag AS, Oslo

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Kano & kajakk

Bretur!

Jostedalsbreen