Veileder tur med B3

Hallo hele gjeeeeengen! Da var den nest siste turen for første semester unnagjort. Denne gangen var vi så heldig å fikk være med friluftsliv B3 på tur sammen med en gruppe fra B1. Turen gikk fra Sogndal og hele veien opp til Dal, inne ved Barsnesfjorden.



Vi startet turen på sykler, og syklet så langt grusveien tok oss. Jeg hadde ikke sykkel så jeg fikk lånt meg en sliten damesykkel fra 60 tallet uten luft i dekkene, vinglete forhjul ingen gir og et sete som ikke kunne stilles på. Med andre ord, det var bra vi bare skulle sykle ca 5 km i et rolig tempo. Videre gikk vi opp til Allmorki ved Dal. Der lagde vi camp. Noen sov i hengekøye, mens andre sov under gapahuk. Første dag gikk ut på å lage i stand i fin leirplass, med bål, gapahuk og en idyllisk latrine rett ved en foss med en fantastisk utsikt over Barsnesfjorden og Sogndal. Men jeg skal ikke sitte her å skrive om hvor fantastisk det var å gå på do ute med en helt nydelig utsikt... 
Dag to på turen gikk vi oss en liten tur opp til Helgasete. Der spiste vi lunsj, lekte litt og slappet av. Vi traff også på Bård som var på tur med en annen gruppe, det var veldig hyggelig.  Når vi kom tilbake til leiren satte vi igang med å lage en sjusteinsovn (vi fant sikkert 100 steiner og brukte 22 av de). Vi hadde også en liten presentasjon om førstehjelp før vi begynte på maten. Dag tre gikk ut på å rydde hele leiren og legge på plass mose vi hadde flyttet på så ingen skulle kunne se at folk hadde campet der. Så gikk vi ned til syklene igjen og turen var ferdig!











Videre i innlegget skal jeg skrive litt om bål og sjusteinsovn.

A) Bål:
Bål er blitt brukt av våre forfedre i minst 500 000 år. Ilden gav varme, lys og trygghet. For å lage et bål må man først finne en fin bålplass (og en fin leirplass). Er det masse ved i nærheten av leiren din? det er lurt å orientere seg rundt det. I følge Lars Monsen er det lurt å "søke mot gammelskogen" siden der vil man finne eldre og flere døde trær og ofte rikelig med tørrkvist (Monsen 2005). Og jeg velger å ta han på sitt ord og tro på det. Det som er viktig med bål annet enn tørr ved er jo at det får oksygen. Flammene trenger oksygen for å kunne brenne. Og da vil jeg referere til "Branntrekanten" som består av: Oksygen, ild/høy nok temperatur og brennbart materiale. Fjernes en av disse tre vil bålet slukke. Det som er bra å bruke når en skal tenne bål og ikke har med seg noe annet enn stikker er bjørkenever, tørrkvist og spon flisa av forholdsvis tørr ved lurt. Og det er viktig å ta seg tid. Bruk tid på å sanke ved og ha nok småkvist som kan mates til glør og flammer blir varmt nok.

B) Sjusteinsovn:
En av fordelene ved å kunne lage bål er også at man kan utvikle det videre til å lage en sjusteinsovn, som illustrert på bildet over. Denne brukes til å lage pizza, taco og andre retter som kan lages i ovnen. Det viktigste når du bygger en sjusteinsovn er underlagshella  i bakrommet. En flat stor stein som ikke er for tynn er bra! ovnen skal bestå av et fyringsrom og et stekerom (Mytting og Bischoff, 2008). Tette igjen med mose der det er behov og teste den ut. viktig her både med bål og sjusteinsovnen er sporløsferdsel. Det skal ikke være synlige spor etter bålplass eller steiner som ligger strødd rundt. Så grav gjerne opp underlaget der bålet skal ligge og bruk det som lokk når man skal dra igjen.

Denne turen synes jeg var en ordentlig rolig og behagelig tur. En fin gruppe med blanding fra b1-b3. Vi koste oss med god mat og bål, selv om det så litt mørkt ut første dagen da vi startet med regn ble det kjempe bra vær utover dagen og resten av turen. Vi jobbet bra med å sanke ved og Eira (som går i klassen min) lærte både meg og andre hvordan man kan lage et godt bål. Tålmodighet og god forberedelse er key! Det var første gang jeg var med å lage sjusteinsovn og det var kjekt det. Det funket bra og var gøy å lage. Vi hadde og i oppgave som vi selv hadde satt oss å ha litt førstehjelp med de andre. Da hadde jeg tatt med noen bandasjer så vi fikk demonstrert litt og b1 fikk selv prøve seg litt frem. Alt i alt en veldig fin og behagelig tur!

Monsen, L (2005) Villmarks boka, Lars Monsen Boksenteret Outdoors AS, Oslo
Mytting, I. og Bischoff, A (2008) Friluftsliv, Gyldendal Norsk Forlag AS, Oslo

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Kano & kajakk

Bretur!

Jostedalsbreen