Høyfjellstur

Røsslyng, en av våre vanligste lyngplanter (flaks at dette også er navnet på en avdeling i barnehagen jeg jobber i). Røsslyng er en dvergbusk med nåleformete blad. blomstene sitter i flere samlinger langs stilken og er som regel rødfiolette. Vokser og trives best i næringsfattig lynghei og berg, blomstrer sent. Røsslyng inneholder mye nektar og tiltrekker humler og bier. Har derfor hatt stor betydning for produksjon av lynghonning. Røsslyngen er vanlig i lavere strøk i hele landet (Kristoffersen 2011).
![]() |
Sølvvier. Foto: Privat |
(Kristoffersen 2011).
Musøre er en søt liten busk med store deler av sitt greinsystem liggende under bakken. En av våre minste arter og har en treaktig stamme. Musøre er nøysom, og vokser som oftest på snøleier og andre fuktige steder. Trenger ikke lange tiden med god varme før den blomstrer. Musøre er også en av få planter som starter fotosyntesen under snødekket. Musøre har et stort nettverk av røtter under bakken og kan koble seg sammen og dele seg opp, danner tette matter og kan vokse seg til å bli veldig gammel. Er vanlig langs Norges fjellkjeder, helt til topps faktisk. I lavalpine soner er musøre den mest vanlige. Fordi den foretrekker kalkrik jordsmonn (Kristoffersen 2011).
Ryllik, en av Norges aller mest vanlige planter og heldigvis ikke et navn på en avdeling i barnehagen jeg har jobbet i. Den har hvite, halvskjermet små blomster. Bladene er oppdelte og godt fordelt langs stilken. Stor utbredelse av rylliken er nok på grunn av dens gode utviklede rotsystem. Vokser langs grøftekanter, tørre enger, bakker og åpen skog. Planten har blitt brukt som en medisinplante, allerede av kineserne for omlag 4000 år siden (:O), og blir fremdeles brukt til blant annet te, brennevin, øl og krydder i maten. Vokser i hele landet, og på Fillefjell er det høyeste noterte voksestedet på 1590 moh.(Kristoffersen 2011).
Lusegras er en gulgrønn grasplante som vokser på lavlandet i barskoger og på fuktige steder på fjellet. Mangler jordstengel og stilken er stivt opprettet. Toppen av bladene til lusegraset er trykket inn sammen og selve lusegraset kan minne om grangrein. Planten er giftig så ikke lurt å spise den. Før ble den brukt til å kvitte seg med hodelus og annet utøy på dyr og mennesker. (Kristoffersen 2011).
Denne gule koselige blomsten er heldigvis en av våre vanligste planter, en flott formrik plante! Den består av en opprett greinete stengel, med sterkt flikete blader. Vokser stort sett i alle naturtyper. På gode voksesteder kan den opptre i tusentall. Planten er giftig og blir normalt ikke beitet. Men om planten blir tørket kan den brukes i tørt høy til dyr, for da forsvinner giftvirkningen. Planten blir brukt som lek blant barn for å finne "smørelskere". Da skal man holde den under haken og gir den gjenskinn av gult på haken var man en smørelsker. Vokser langs hele fjellkjeden i Norge og i enger, åpen skog og snøleie. (Kristoffersen 2011).
Fjellsyre. Ikke den flotteste av plantene vi har i dette landet, men langt i fra den styggeste (selsnepe, usjameg). Fjellsyra får navnet sitt fra det greske ordet Oxyria som betyr sur/syrlig og ikke det kjemiske stoffet LSD (greit å vite!). Kjennetegnes med sine nyreformete blader og de rødlige fruktene. Planten har to arr i motsetning til andre syreplanter. Har et rikelig innhold på C-vitamin og har vært et viktig næringsemne, spesielt i polare strøk. Den inneholder oksalsyre, som også finnes i rabarbra og gjøkesyre. Oksalsyre kan forstyrre kroppens kalkbalanse, men ved å spise planten sammen med melk motvirkes skadevirkningen. Planten vokser vanligvis langs hele fjellkjeden og er en vanlig plante på Svalbard! (Kristoffersen 2011).
Furu. Foto: Privat |
Gran, innvandreren fra øst, kom til Norge for ca 2500 år siden og har siden den gang etablert seg i store deler av Norge, spesielt på Østlandet. Gran kan vokse seg ganske store og er også et tegn på at en skog er i en klimaksfase, siden den ofte utkonkurrerer andre trær, og med sine tette grener og tette nåler slipper lite lys til på bakken. Den krever noe fuktighet, men stiller ellers særlige krav til jordsmonnet. Siden gran tåler mer skygge enn furu utkonkurrerer den furuen og er derfor toppen av trær! Gran er det treslaget som har størst økonomisk betydning for Norge, og har blir brukt til blant annet papir, juletre og husbygging (Kristoffersen 2011).
![]() |
Einer. Foto: Privat |
Selv om ikke alle planene ble fulgt til punkt og prikke, fikk vi allikevel mestret vått føre fra dag 1, og viktigheten med godt humør og unngå for mye negativitet for gruppemoralen. En lærdom som vil være viktig for fremtidige veiledere. Måten turen ble utført på med tanke på vi som elever hadde oppgaver med å presentere egne arter for klassen var en bra måte å legge opp en undervisning i naturen. Samt at veilederne la opp til induktiv ferdsel i et trygt område med kart og kompass i mindre grupper. Del to av turen hvor vi skulle på egenferd i mindre grupper uten veiledere. Ga oss innsyn i hvordan gruppedynamikk og kommunikasjon var viktig for en slik tur. i hvert fall når det var så dårlig vær de første dagene. Det var en god tur med gode opplevelser, og kjekt å se en klasse klare å holde humøret oppe selv om det til tider kunne være krevende.
Kristoffersen, Trond (2011 2. opplag) Det blomstrende fjellet, Vigmostad & Bjørke AS
Natergate. Hentet 25.09.17 fra: http://www.luontoportti.com/suomi/no/kukkakasvit/blaklokke-no
Urtekildens planteleksikon. Hentet 25.09.17, fra http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/call_vul.htm
Kommentarer
Legg inn en kommentar